Koiratilaisuuksissa, koulutuksissa ja kursseilla vältetään koirien välisiä hankaluuksia "menemällä bussilla". Nimitys tulee ruuhkabussissa matkustavien ihmisten tavasta suhtautua toisiinsa. Jokainen tuijottaa omaan iltapäivälehteensä sivuilleen katsomatta. Matkan jälkeen tuskin muistaa, mitä vieressä istuneella matkakumppanilla oli yllään, saatika että häneen olisi otettu kontaktia.
Bussilla mennessään koirat tuntevat olevansa turvassa ja ne saavat keskittyä ja työskennellä rauhassa.Erityisen hyödyllistä bussilla meneminen on epävarmoille nuorille koirille, jotka pyrkivät "liehittelemään" tai rauhoittelemaan vanhempia koiria niin, etteivät muista keskittyä. Ihmistenkin suhteen koirat voivat mennä bussilla eli jokaista läsnäolijaa ei tarvitse tervehtiä. Kiltit, itsevarmat koirat, jotka eivät aiheuta häiriöitä ympäristölleen, noudattavat "bussilla menemisen" sääntöjä omaaloitteisesti.
MITEN MENNÄÄN BUSSILLA eli koirien kannattaa tutustua toisiinsa näin:
1. Ensin ne suvaitsevat tyynesti toistensa läsnäolon = "mennään bussilla"
2. Sitten ne tervehtivät lyhyesti = "kättely"
3. Vasta useiden tapaamisten jälkeen ne leikkivät keskenään = "heittävät tittelit pois"
Koirat lähettävät paljon signaaleja toisilleen matkan päästä. Siksi koirien ei anneta tervehtiä toisiaan ollenkaan lähituntumalta, ei siis ennen tilaisuuden tai kurssin alkua pihalla eikä kentällä. Koirat "menevät bussilla" sisälläkin. Ne voivat istua tai maata lähekkäin, mutta eivät ole huomaavinaan toisiaan.
Jos koira haluaa saada kollegoistaan lähempää tietoa, sen voi antaa nuuskia muiden koirien tassunjälkiä niiden kulkureitiltä tai tyhjältä makuupaikalta. Tassunjäljistä koira saa tietoja muista koirista, mutta omistaja ei joudu kilpailemaan koiransa huomiosta toisten koirien kanssa.
Jos tilaisuuteen osallistuu koiran vanhoja tuttuja, se voi käydä ohimennen tervehtimässä näitä , jos omistajat haluavat. Pari hännänheilautusta ja siinä kaikki.
Omistajat saavat luonnollisesti keskustella toistensa kanssa. Se käykin helpommin ilman häiriötä. Koirat ymmärtävät pian, että niiden pitää rauhoittua eikä varastaa koko showta.
Koiran stressitason voi tarkistaa namin avulla. Jos koira pystyy syömään, sen stressitaso on sopiva. Kurssitilanteessa motivaation tulisi olla kohtuullinen, mutta stressitason matala. Kun stressitaso on sopiva, koira pystyy keskittymään harjoitteluun ja ohjaajaansa.
©KIVAteam ry/RN 1997, Kuulokoirayhdistys ry 1998