Luultavasti näyttelykoirien koulutuksen tärkein osa-alue on opettaa koira hyväksymään tuomarin suorittama läpikotainen tutkiminen – sen onnistumisesta riippuu menestyykö koira vai ei. Koiran täytyy oppia sietämään sen hampaiden katsominen ja koko kehon koskettelu eikä se saa kiemurrella. On tärkeää, että koira ei ainoastaan siedä tuomarin koskettelua, vaan myös rakastaa sitä.
On kaksi asiaa, joita voit harjoitella koirasi kanssa jo varhaisessa vaiheessa. Toinen on opettaa se hyväksymään tuomarin tekemä tutkiminen ja toinen on sosiaalistaminen ja siedättäminen, joiden avulla koiraa totutetaan esimerkiksi näyttelypaikkaan ja sen hälinään. Ensimmäinen on etenkin tärkeää, jos koirasi pelkää koskettelua.
Hampaiden katsominen
Näyttelykoiran täytyy hyväksyä sen purennan tutkiminen. Joissain roduissa tuomari voi jopa laskea hampaat; useimmiten hän kuitenkin vain kurkistaa suuhun. Joka tapauksessa koira tulee totuttaa siihen, että sen suuta tutkitaan. Koska tuomareita on erilaisia, ota huomioon, että osa on erittäin hellävaraisia ja ystävällisiä, osa nopeita ja rajuja. On tärkeää, että koira tottuu monenlaisiin menettelytapoihin, jottei se ylläty kehässä.
Tarkista koirasi purenta päivittäin. Kun se on rutiinitoimenpide, oppii koira, että hampaiden katsominen on normaali, päivittäinen tapahtuma. Valitse jokin sana, jolla kerrot koirallesi, että olet aikeissa katsoa sen suuhun. Minä käytän itse termiä ”suu, kiitos” [suomeksi hyviä sanoja ovat esimerkiksi ”näytä” tai ”hampaat” toim.huom.]. Kun koirani ovat kehässä ja tuomari on aikeissa katsoa niiden suuhun, ne eivät ylläty tai säikähdä, koska kerron niille etukäteen vihjesanaa käyttäen mitä tulee tapahtumaan.
Hampaita katsoaksesi laita kätesi koiran kuonon päälle ja käytä peukaloasi ja keskisormeasi nostaaksesi sen huulet ylös. Laita sormesi riittävän lähelle kuonon etuosaa, jotta näet (ja jotta tuomari näkee) myös etuhampaat. Ole rauhallinen ja hellävarainen. Päästä irti ja kehu koiraa. Tee tämä päivittäin, useita kertoja jos mahdollista.
Jos seuraat tätä ohjetta koirasi tulisi oppia sietämään hampaiden katsominen sekä niin, että teet sen itse että niin, että tuomari katsoo hampaat. Jos tämä ei kuitenkaan onnistu, tässä on harjotusohje kuinka siedättää koira tähän toimenpiteeseen.
1.Istu lattialla tai sohvalla koirasi kanssa ja silitä sitä. Jos koira on kovin innokas tai levoton, odota rauhallisesti kunnes se rauhoittuu. Älä kiinnitä koiraan huomiota, kun se on yli-innokas; silitä sitä pehmeästi kun se on rauhallinen.
2.Koskettele koiraa joka puolelle sen kehoa. Koskettele kuonoa ja päätä sekä selkää niin, että juoksutat kättäsi rauhallisesti pitkin koiraa. Älä keskity suuhun vielä tässä vaiheessa; huomioi kuono kuitenkin niin, että kosketat sitä. Tee tätä säännöllisesti kunnes koira nauttii koskettamisesta. Anna sille namia ja kehuja, kun se on rauhallinen kosketettaessa. Kun koira on rauhallinen ja rentoutunut aina kun sitä kosketellaan, siirry kohtaan kolme.
3.Istu lattialla tai sohvalla kuten kohdassa kaksi. Silittele koiraa noin kahden minuutin ajan. Kosketa sitten koiran kuonoa. Älä vielä nosta huulia katsoaksesi hampaita, vaan ainoastaan kosketa koiran kuonoa [voit myös silittää koiran suupieliä toim.huom.]. Jos koira pysyy rauhallisena, kehu sitä. Voit myös antaa sille namia kuonon koskettamisten välillä. Mikäli sinulla on koira, joka on tulee hulluksi ruuasta, voi olla parempi pysyä pelkissä kehuissa, koska namit ovat sille liian kiihottavia. Mieti ja kokeile, mikä sopii sinun koirallesi. Jatka tämän kohdan harjoittelua, kunnes koira on täysin rauhallinen koskettaessasi sen kuonoa.
4.Ota nami oikeaan käteesi ja silitä koiraa vasemmalla. Pidä namia koiran suun edessä niin, että eläin voi maistella sitä. Laita sitten vasen kätesi koiran kuonon päälle samanaikaisesti kun koira syö herkkuaan. Toista harjoitusta, kunnes koira ei huomioi kuononsa päällä olevaa kättäsi lainkaan.
5.Tässä kohtaa on kaksi mahdollisuutta, kuinka toimia. Ensimmäinen tapa on antaa koiran maistella tai nuolla namia samanaikaisesti, kun laitat toisen kätesi koiran kuonon päälle ja nostat sen huulia. Vaihtoehtoisesti voit varastoida nameja johonkin lähelle (ei kuitenkaan käteesi). Istu alas kuin olisit aikeissasi silitellä koiraa. Silittele minuutti tai kaksi ja kosketa sitten koiran kuonoa. Samanaikaisesti, kun silität koiran kuonoa, nosta varovaisesti toisen puolen huulta ylös. Älä yritä katsoa suuhun. Jos koira pitää päätään alhaalla ja on rauhallinen, älä häiritse sitä äläkä yritä siirtää sen päätä. Ainoastaan nosta huulta. Jos koira hyväksyy tämän helposti, kehu sitä ja anna sille nami palkinnoksi. Jatka harjoittelua kunnes koira hyväksyy kummankin huulen nostamisen helposti.
Voit siedättää koiraa hyväksymään eri ruumiinosien koskettelun tällä tavoin harjoitellen. Käytä tarpeeksi aikaa äläkä kiirehdi. Kiirehtiminen aiheuttaa yleensä takapakkia, ja joudut aloittamaan alusta. Kun koirasi on oppinut antamaan sinun kosketella itseään, pyydä ystäviäsi tekemään samoja harjoituksia sen kanssa. Siirry sitten näyttelytyylisiin harjoituksiin ja pyydä tuttujen koskettelemaan koiran kaikkia ruumiinosia ja katsomaan sen hampaat.
Kiemurtelu tutkimisen aikana
Koirasi ei ehkä ole peloissaan näyttelyssä, mutta on levoton tuomarin lähestyessä. Ongelman ratkaiseminen positiivisin keinoin on hyvin erilainen menettely kuin siedättämisprosessi. Koirasi rakastaa ihmisiä. Se on hieno asia – kunnes menet koiranäyttelyyn. Mitä koirasi haluaa, on että tuomari, tai oikeastaan kuka tahansa, koskettaisi sitä ja huomioisi sitä. Koira ei ymmärrä eroa ystävällisen ihmisen silittämisellä ja tuomarin tutkimisella. Sen mielestä molemmat ovat mukavia!
Ongelman ratkaisemiseksi tarvitset avustajan, joka osallistuu harjoituksiin.
1.Aseta koira seisomaan kuten koiranäyttelyssä. Pyydä avustajaasi lähestymään koiraa. Jos koira ei liiku, kehu sitä tai naksauta klikkerillä ja palkitse koira sekä anna avustajan tulla silittämään sitä. Jos koira liikkuu avustajan lähestyessä, kiellä sitä ja pyydä avustajaa siirtymään kauemmaksi ja olemaan kiinnittämättä huomiota eläimeen samalla, kun asettelet koiran uudelleen seisomaan. Pyydä avustajaa lähestymään koiraa uudelleen. Jos koira liikkuu jälleen, kiellä, ja pyydä avustajaa menemään taas kauemmaksi. Toista harjoitus kolmesti. Jos koira liikkuu joka kerta, kun avustaja lähestyy, pyydä häntä menemään toiseen huoneeseen muutamaksi minuutiksi ja yritä sitten uudelleen. [Voit myös vaihtoehtoisesti helpottaa harjoitusta ja lisätä välimatkaa avustajan ja koiran välillä, ja palkita koiraa siitä että se pysyy rauhallisena seisomassa avustaja muutaman metrin päässä. toim.huom.]
Tämä harjoittelutapa on hyvin tehokas. Sitä sanotaan negatiiviseksi rangaistukseksi operantissa koulutuksessa (jotain miellyttävää poistetaan koiran tehdessä väärin eli sen liikkuessa). Ihmisistä pitävät koirat turhautuvat helposti, kun ne eivät saa tervehtiä ihmistä. Kun koira tajuaa, että saadakseen tervehtiä täytyy sen pysyä paikoillaan, alkaa se seistä nätisti.
2.Harjoittele kohdan yksi mukaisesti, mutta tee harjoitusta näyttelyä muistuttavassa ympäristössä kuten match showssa tai koirakoulussa. Pyydä ystäviä ja ventovieraita lähestymään koiraasi.
Älä ilmoita koiraa näyttelyyn, ennen kuin se osaa seisoa rauhallisesti ihmisten lähestyessä. Muista operantin koulutuksen perussääntö: jos käytöstä vahvistetaan, on todennäköistä, että käytös toistuu jatkossa. Jos koira liikkuu tai kiemurtelee tuomarin lähestyessä tai koskiessa, koira saa palkinnon siitä sillä et voi pyytää tuomaria poistumaan koirasi toimiessa väärin. Koiran tulee oppia, että se saa palkinnon tehdessään oikein. Ja jos olet fiksu, voit lisätä koiran halua tehdä oikein käyttämällä naksutinta, jolloin koira todella oppii rakastamaan harjoittelua.
Vicki Ronchetten kirjasta Positive Training for Show Dogs vapaasti suomentanut Liisa Tikka.