Luoksetuloa pidetään yleensä kaikkein tärkeimpänä käytöksenä, joka koiralle opetetaan. Sen halutaan toimivan missä tahansa, koska tahansa ja minkä tahansa häiriön alla: kesken leikin toisten koirien kanssa, yhtäkkiä metsässä vieraan ihmisen tai koiran nähdessään, jäniksen sännätessä juoksuun koiran vierestä... Harva kuitenkaan muistaa harjoitella luoksetuloa niin, että koira pystyisi siihen aina.
Amerikkalainen poliisikoirakouluttaja Steve White on luonut kuuluisan 20x20x20 -säännön. Se tarkoittaa, että vahvan käytöksen aikaansaamiseksi tulee tehdä 20 onnistunutta toistoa 20 paikassa 20 eri häiriön alla. Tämä tekee yhteensä 8000 onnistunutta, palkittua toistoa. Kuinka moni on pystynyt edes puoleen tästä?
Pennun perusharjoitukset
Luoksetuloon liittyvät myös lähellä pysyminen ja katsekontakti. Kotona sisätiloissa tai omalla pihalla on helppo aloittaa palkitsemaan pentua siitä, että se pysyy omistajansa lähellä ja katsoo häntä. Ei ole merkityksellistä, katsooko koira juuri silmiin vai muuten vain kasvojen suuntaan. Kun lähellä pysymistä harjoittelee myös lenkeillä, ei koiran totteleminen tule riippuvaiseksi taluttimesta. On paljon koiria, jotka tottelevat ihan mukavasti hihnassa ollessaan, mutta niiden korvat “putoavat” täysin, jos ne päästetään irti. Tai päinvastoin: koiraa on koulutettu paljon sen ollessa vapaana, ja se tietää tällöin palkkion mahdollisuuden olevan olemassa. Mutta sama koira on taluttimessa täysin passiivinen, koska se on oppinut, että hihna ohjaa sitä, eikä omistaja. Näiden ongelmien välttämiseksi pyri käyttäytymään aina niin kuin koira olisi vapaana. Ole aktiivinen ja kerro koiralle, mitä siltä haluat, kehu, kannusta ja palkitse. Muista, että talutin on kuin turvavyö: sitä käytetään viimeisenä keinona, kun kaikki muu epäonnistuu! Jos keskityt koiraasi, keskittyy sekin yleensä sinuun. Jos taas mietit omia asioitasi, alkaa koirakin kiinnostua ympäristöstä eikä sinusta.
Ehdollista koira nimeensä. Nopein tapa opettaa pentu tottelemaan nimeään on ehdollistaa se siihen, että nimensä kuullessaan se saa aina namin. Aloita kotona sisällä: sano koiran nimi ja anna sille nami. Toista esimerkiksi viiden toiston sarjoissa 2–3 sarjaa kerrallaan pari kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Harjoittele myös ulkona rauhallisessa paikassa. Älä kutsu koiraa, jos sen mielenkiinto on jossain muualla: kun se selvästi katselee jotain, haistelee tai esimerkiksi leikkii.
Vahvista nopeaa reaktiota: kutsu koiraa nimeltä ja naksuta heti, kun koiran pää alkaa kääntyä kohti sinua. Voit ulkona harjoitellessasi palkita koiraa vauhdikkaalla leikillä, jolloin leikin kiihkeys ja ilo siirtyvät nopeasti koiran reaktioon. Kutsu aina vain kerran: älä jankuta! Jos pentu ei reagoi vihjeeseen, odota vähän aikaa, liiku itse tai helpota tilannetta jollain tavalla.
Älä houkuttele koiraa! Koiran tulee aina ensin aloittaa haluttu käytös. Palkkion esiintulon hetki vahvistuu myös. Älä opeta koiralle, että sen kannattaa aina ensin tarkistaa, mitä palkkioksi on tarjolla. Jos palkkio ei ole riittävän mielenkiintoinen, ei koirakaan viitsi reagoida vihjeeseen.
Estä väärintekeminen
Utelias ja rohkea pentu ehtii valitettavan moneen paikkaan ja saattaa haluta tutustua kaikkiin koiriin ja ihmisiin. Sillä on myös vaara jäädä vaikkapa pyörän tai jopa auton alle. Harjoittele lähellä pysymistä ja luoksetuloa pitkän liinan avulla! Se antaa pennulle enemmän vapautta kuin tavallinen talutin, mutta se antaa turvaa kuitenkin myös silloin, kun tilanne äityykin liian vaikeaksi. Pikkupennulle noin 10 metrin liina on yleensä riittävän pituinen. Varmista, että liina on riittävän kevyt ja siinä on sopivan pienet lukot. Aluksi liina voi kiinnostaa pentua kovastikin, ja se mielellään ottaa sen suuhun. Voit alkuun siedättää pentua liikkumaan liinan kanssa. Lähellä pysymisen harjoittelu sopivan korkealla vahvistetiheydellä auttaa myös pentua unohtamaan liinan.
Älä koskaan pysäytä pentua astumalla liinan päälle! Äkillinen nykäys voi pahimmillaan aiheuttaa elinikäisiä terveysongelmia. Pidä liinan pää joko koko ajan kädessäsi tai pysäytä pentu kädellä myötäämällä. On muutenkin turvallisempaa pitää koiralla valjaita liinan kanssa; tällöin mahdollinen nykäys jakaantuu laajemmalle osalle koiran kehoa kuin pelkässä pannassa.
Kelatalutin eli flexi antaa koiralle myös vapautta. Se ei kuitenkaan toimi samalla tavalla kuin liina, koska flexissä on aina vastus eikä paineen tunne katoa koskaan. Hihnakäytöksen opettamisen kannalta on olennaista, että koira reagoi vastukseen. Älä siis siedätä pentua siihen käyttämällä flexiä! Muutenkin flexi soveltuu ainoastaan aikuisille koirille, joilla on jo hihnakäytös hyvin hallussa.
Luoksetulo on luoksetulo
Palkitse koiraa siitä, mitä haluat. Jos harjoittelet luoksetuloa, palkitse koira luoksetulosta! Älä siis pyydä sitä istumaan ja palkitse sen jälkeen, koska tällöin harjoittelet istumista, et luoksetuloa. Muista, että harjoituksessa voi olla vain yksi kriteeri!
Mieti, tarvitsetko naksutinta, ja jos, niin missä kohtaa sitä käytät. Koska kaikki naksun ja maksun välissä vahvistuu, voit jossain määrin hyödyntää tätä naksuttamalla jo melko varhain suorituksen alkuvaiheessa. Naksutuksen tulee kuitenkin kohdistua koiran senhetkiseen parhaimpaan suorituksen osaseen.
Jos koira esimerkiksi joutuu vähän liian vaikeaan tilanteeseen ja empii, tullako luokse vai ei, voit naksauttaa jo siitä, kun se katsoo sinua. Naksutuksen seurauksena koira yleensä tulee automaattisesti luokse lunastamaan palkkionsa. Älä kuitenkaan tee tätä useita kertoja peräjälkeen! Muuten siitä voi seurata se, että koira alkaa odottaa naksutusta vihjeeksi liikkeelle lähtemiselleen. Naksutuksen sijaan voit alkaa kehua koiraa tai vaikkapa rynnätä itse juoksuun poispäin koirasta.
Voit myös naksuttaa silloin, kun koiran vauhti on kaikkein kovimmillaan. Tällöin sheippaat koiraa juoksemaan yhä kovempaa ja kovempaa!
Luo häiriöitä
On yleensä järkevämpää kehittää itse häiriöitä harjoituksiin kuin turvautua ympäristön tarjoamiin häiriöihin. Ympäristön häiriöiden määrää ja laatua on vaikea kontrolloida, ja tilanne muodostuu usein koiralle liian vaikeaksi.
Kun pennulle on opetettu luopuminen, voidaan esimerkiksi leluja ja ruokakuppia alkaa käyttää häiriöinä. Aseta häiriö koiran näköpiiriin, mutta kuitenkin melko kauas koiran ulottuvilta. Pidä koira liinassa tai vaihtoehtoisesti käytä avustajaa, joka pitää vahtia häiriöesineen luona. Heitä koiralle makupala muutaman metrin päähän maahan, jotta saat koiran liikkumaan poispäin itsestäsi. Heti, kun koira on syönyt herkkunsa, kutsu koiraa. Jos koira tulee, palkitse ja toista taas sama heittämällä makupala kauemmaksi. Voit vähitellen liikkua lähemmäksi häiriöesinettä.
Mikäli koira ei tule kutsusta tai jo alun perin yritti mennä häiriöesineen luo eikä lähtenyt heitetyn makupalan suuntaan, on harjoitus luultavasti liian vaikea. Yritä lisätä välimatkaa häiriöön. Vaihtoehtoisesti voit vaihtaa häiriön johonkin vähemmän kiinnostavaan. Ruokakuppi voi esimerkiksi olla alkuvaiheessa tyhjä. Lelujen sijasta voit käyttää merkityksettömiä esineitä.
Vähitellen voit harjoitella jopa niin, että häiriöesine on suoraan koiran linjalla, eli koira esimerkiksi juoksee lelun yli tullessaan luoksesi. Voit myös lisätä esineiden määrää, jolloin koira joutuu kahden häiriön väliin. Älä kiellä tai toru koiraa, jos se yrittää mennä häiriöesineen luokse. Estä koiran eteneminen liinalla, tai avustaja nostaa esineen pois esimerkiksi selkänsä taakse koiran lähestyessä. Koira oppii oman toimintansa kautta, että yritys ei ollut kannattava.
Harjoitusta voi vaikeuttaa vaikkapa sillä, että avustaja alkaa leikkiä leluilla tai heittelee makupaloja astiaan. Avustaja voi myös päästellä innostavia ääniä, juosta tai tehdä jotain muuta koiraa kiinnostavaa.
Häiriö voi olla palkkio
Voit myös käyttää häiriöitä palkkiona. Kun koira on esimerkiksi pystynyt ohittamaan ruokakupin tullessaan luokse, voit vapauttaa sen kipolle palkkioksi. Älä kuitenkaan tee tätä aivan alkuvaiheessa häiriöharjoittelua, sillä se saattaa lisätä koiran kiinnostusta häiriöitä kohtaan. Älä myöskään aina palkitse koiraa vapauttamalla se häiriölle, vaan vaihtele: välillä palkkio tulee ohjaajalta, välillä koira saa juosta palkkiolle vapautuksen jälkeen.
Huolehdi myös siitä, että koira ei ota varaslähtöä. Jos palkkiolle vapauttamista on tehty paljon, voi koira alkaa ennakoida sitä. Tällöin koira tulee luo, mutta kääntyy melkein pysähtymättä jo kohti häiriötä ja lähtee sen suuntaan.
Jos koira on oppinut hyödyntämään etäpalkkioita, voi kesken suorituksen tullut naksutus tarkoittaa koiran mielestä sitä, että se voi lopettaa tehtävän ja mennä hakemaan haluamansa palkkion. Ole siis varovainen! Tarvittaessa jätä naksutin pois ja käytä sitä vain sellaisissa harjoituksissa, joissa ei ole häiriöesineitä.
Mikä on paras palkkio?
Jos ympäristö on koiralle vaikea ja tarjoaa paljon houkutuksia, pitäisi palkkion olla niitä parempi. Useimmat koirat arvostavat yllätyksellisyyttä, joten käytä mielikuvitustasi! Välillä palkkio voi olla luoksetulon aikana ohjaajan jalkoihin heitetty kourallinen nameja, jotka pitää etsiä. Välillä se voi olla narun perään sidottu lelu tai rätti, jonka kanssa ohjaaja ampuu täyteen vauhtiin, ja koiran pitää saalistaa se kiinni. Palkkio voi olla tennispallo, naruun ripustettu siankorva, rasiallinen kissan märkäruokaa, hippaleikki...
Kehuminen voi olla jotain, mistä koira pitää. Pitääkö se kehuista kuitenkaan niin paljon, että ne riittävät vahvistamaan käytöstä? Riittääkö sinulle se, että pomosi kehuu sinua tehdystä työstä, vai haluatko myös palkkaa?
KOKEILE NÄITÄ:
Harjoituspaikkoja voivat olla esimerkiksi oma piha, hiekkatie tutulla lenkkireitillä, oma piha mökillä, urheilukenttä, juna- tai metroasema, vilkas jalkakäytävä, koirapuisto, marketin parkkipaikka, ravirata, koulutuskenttä, pysäköintihalli, skeittiparkki, uimapaikka, lähimetsä, sänkipelto, juna-asema, lentokenttä, kauppakeskus, koulutushalli jne.
Erilaisia häiriöitä voivat olla leikkivät lapset, jalkapalloharjoitukset, rankkasade, hälytysajoneuvojen sireenit, uivat tai tepastelevat linnut, aitauksessa olevat lehmät tai hevoset, ratsukot, lähellä tapahtuva grillaus, auton käynnistäminen, rullalautailu, kovaääninen puhe tai laulu, toisten koirien juokseminen tai haukkuminen, vinkulelun ääni, uivat ihmiset, frisbeen heitto, maahan levinnyt roskapussi jne.
MUISTILISTA: